Sırma Üç: “Spor Yasasının Spor Okullarına Etkisi”
Sitemizin köşe yazarı Sırma Üç, “Spor Yasasının Spor Okullarına Etkisi” başlıklı köşe yazısıyla sizlerle.
Spor Yasasının Spor Okullarına Etkisi
Spor kulüplerinin ve spor federasyonlarının kuruluş, yönetim ve denetim sistemlerini düzenlemek üzere 26 Nisan 2022 tarihinde 7405 numaralı Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Resmi Gazetede yayınlandı. Bu kanun özellikle büyük bütçeli futbol kulüplerini ilgilendiriyor gibi görünse de aslında her ölçekteki spor kulübünü etkiliyor. Bu spor kulüplerine, spor okulları düzenleyerek kendi gelir kaynaklarını oluşturan, gelişim takımları ile alt yapı liglerine katılan spor kulüpleri de dahil…
Yasa ile ortaya konan kulüp statülerindeki değişiklikleri detaylı biçimde inceleyebilirsiniz ancak özet biçimde şu yorumları yapmak mümkün:
Artık spor kulüpleri bir dernek değil, bir ticari işletme olarak görülüyor ve Dernekler Masası’nın denetiminden çıkartılarak, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın denetimine giriyor. Yani altyapı liglerine katılan takımlarınız varsa, Gençlik Spor’dan onay almanız, lisans çıkartmanız vs gerekiyorsa artık yeni yapılanmaya uygun bir spor kulübü olmalısınız: dernek günleri sona erdi!
Spor kulüplerinin gelirleri arasında şunlar olabilir:
Üye aidatları, sponsorluk gelirleri, sporcu transferlerinden alınan ücretler, sporcu yetiştirme tazminatları, sporcu eğitimi, kurs ve benzeri ücretler, faaliyetlere katılım bedelleri, müsabaka hâsılatları, yayın gelirleri, sahibi veya ortağı olduğu şirketler ile işletmelerden elde edilen gelirler, toplantı ve benzeri faaliyetlere ilişkin gelirler, reklam gelirleri, kira gelirleri, spor müsabakalarına dayalı bahis ve şans oyunlarından elde edilen isim hakkı gelirleri, bağış ve yardımlar, spor dışı faaliyetlere ait gelirler, finansman gelirleri, öz sermaye katkıları, diğer benzeri gelirler.
ÖNEMLİ: Spor kulüpleri artık bağış makbuzu düzenleyemeyecekleri için üyelik aidatları veya sponsorluk gelirleri gibi gelirler karşılığında da fatura düzenleyecekler.
Spor kulüplerinin giderleri arasında şunlar olabilir:
Satış ve malzeme giderleri, mağaza giderleri, sporculara ve diğer personele yapılan ödemeler, sporcu transferi giderleri, faaliyetlere katılım ve müsabaka giderleri, kiralama ve finansal kiralama giderleri, idari giderler, varlıkların kullanım haklarından kaynaklanan amortisman giderleri, spor dışı faaliyetlere ait giderler, finansman giderleri ve kâr payı dağıtımları, gençlik geliştirme faaliyetlerine yapılan giderler ve altyapı giderleri, sosyal sorumluluk faaliyetleri kapsamında yapılan giderler, diğer benzeri giderler.
Bu düzenlemeleri uygulamak üzere harekete geçen spor kulüpleri farklı resmi kurumlardan farklı yanıtlar ve öneriler alırken aslında halen her detayın çok da net olmadığı anlaşılıyor. Kesin olan tek bir şey var: 2023 yılında tüm spor kulüpleri yeniden yapılanmak zorunda kalacak ve tüm kulüpleri vergi yükümlülükleri bekliyor olacak.
Bu düzenlemelerden sonra, kendi spor okulları gelirleri ile kulüp faaliyetlerini yürüten örneğin voleybol alt yapı kulüpleri nasıl faaliyet gösterecek?
Bu kulüpler yetersiz denetim nedeniyle USULSÜZ BİÇİMDE dernek statüsünden faydalanıyor ve ticari gelirleri (voleybol okulu gelirleri) karşılığında aidat ya da bağış makbuzları düzenliyor ve vergiden muaf olarak çalışmaya devam ediyorlardı. Dolayısı ile ne KDV, ne kurumlar vergisi ödüyor, genellikle de açıktan – nakit olarak – tahsilat yapıyor ve tamamen kayıt dışı bir ekonomi içinde hareket ediyorlardı.
Ancak bu yol tamamen kapandığı için bu kulüplerin önünde iki alternatif var:
- Voleybol okulu gelirleri için resmi fatura – fiş düzenlemeye ve vergilerini ödemeye başlamak. Bu durumda bir sorun daha ortaya çıkıyor: spor kulüpleri kar amacıyla kurulmuş işletmeler olmadığı için sene sonunda elde edilen karın ortaklara dağıtımı söz konusu değil; zaten kulübün kurucu ortakları yok, tam tersine kulüp üyeleri tarafından seçilmiş yönetim kurulları, denetim kurulları vs üyeleri var.
- Spor kulübü dışında bir ticari işletme (limited şirket, sahış şirketi vs) kurarak bu şirketin faaliyet alanı içinde spor etkinlikleri, spor organizasyonları vs bulundurmak ve yine tüm gelirler karşılığında fatura – fiş keserek vergilerini ödemeye başlamak.
Bu koşullarda spor kulüplerinin kayıt dışı ekonomisinin önü kapanırken, spor okullarının artan maliyetleri nedeniyle ücretlerinin de artması beklenir.
Gelişmeleri 2023 yılında hep birlikte izleyecek ve değerlendireceğiz.