Savaş Eskigülek: “Voleybolun Yaz Versiyonu ve Plaj Voleybolu Kitabı”
Sitemizin köşe yazarı Savaş Eskigülek, “Voleybolun Yaz Versiyonu ve Plaj Voleybolu Kitabı” başlıklı köşe yazısıyla sizlerle.
Voleybolun Yaz Versiyonu ve Plaj Voleybolu Kitabı
Merhaba Kıymetli, Okurlarımız,
Yaz sezonu geldi, voleybol heyecanı Milli Takımlarımıza doğru yönelirken, üç bir tarafı denizlerle çevrili güzel ülkemizin sahillerinde de plaj voleybolu heyecanı yaşanmaya başladı.
Bugün de ülkemizde çok sevilen, olimpiyat oyunlarında biletleri en çabuk tükenen plaj voleybolunun tarihi ve Türkiye’de ilk kez yayımlanan Plaj Voleybolu Kitabı’ndan ‘Haberiniz Olsun’ istiyorum.
Tarihte ilk plaj voleybolunu, 1915’te Hawaii Outrigger Canoe Club tarafından Honolulu, Waikiki plajlarında, dalga olmadığı için sörf yapamayan sörfçülerin oynadığı yazmakta. Bazı güvenilir kaynaklar ise 1920 yılında Kaliforniya Santa Monica’da yaşayan ailelerin, kumda voleybol oynamasını başlangıç saymaktadır.
Uluslararası alanda kulüpler ölçeğindeki ilk turnuva 1924 yılında oynanmış. Sonrasında 1930 yılında 6 kişi bulmanın zorluğu karşısında önce 4, sonra da 2 kişiyle oynanmaya başlanan plaj voleybolu, 1996 Atlanta Olimpiyat Oyunları’nda yer almayı başarmıştır.
Plaj Voleybolunun Türkiye’ye Gelişi 3 Milli Oyuncu Sayesinde Oldu
Dünya Baltacıoğlu, Metin Görgün ve Kenan Bengü, 1989 yılında İtalya’da bir Beach Volley turnuvasına davet edilirler. Antrenör olarak Hakan Yavuz’la, daha çok gezi amacıyla gittikleri turnuvada 3.oldular ve büyük takdir görürler. Türkiye’ye dönünce konuyu dönemin TVF Başkanı Ahmet Gülüm’e aktarırlar. Uzun çalışmalardan sonra Dünya Baltacıoğlu’nun lise arkadaşı Mete Eyilik, ailesine ait olan Ataköy Demirköy Oteli plajını voleybola açınca ilk turnuva 13-14-15 Temmuz 1990 tarihinde hem de uluslararası boyutta gerçekleşmiş olur.
FIVB, hızla gelişen bu branşa kayıtsız kalamadı ve gerekli düzenlemeleri yaparak plaj voleybolunun 1996 Atlanta Olimpiyat Oyunları’nda yer almasını sağladı.
FIVB’nin devreye girmesinin ardında da 1996 yılında Türkiye’de ilk Plaj Voleybolu Dünya Turu Etabı gerçekleştirildi. 1997 ve 1998 yıllarında da başarılı organizasyonlara ev sahipliği yapan ülkemiz hem spor hem de tanıtım ve turizm anlamında önemli bir adım atmış oldu.
Bu arada plaj voleyboluna ait bir ilkten de bahsetmek isterim.
16-22 Eylül 2012 tarihlerinde Alanya’da gerçekleştirilen Dünya İşitme Engelliler Plaj Voleybolu Şampiyonası ise dünyada bir ilktir.
ABD’den Türkiye’ye Geldi Plaj Voleybolunun Kitabını Yazdı
Oğuz Değirmenci, yaşadığı Kuzey Karalina’da 2012 yılına kadar profesyonel olarak plaj voleybolu oynayan, ABD profesyonel plaj voleybolu serisi AVP Tour’da mücadele eden ilk Türk sporcudur. Çim Voleybolunda da 5 yıl üst üste ‘King Of North Carolina’ unvanını korumuş olan Değirmenci, 2012 yılında Türkiye’ye gelerek deneyimlerini ülkesi için kullanmaya başlıyor.
‘Voleybol Her Yerde’ ilkesiyle salon, plaj ve kar voleyboluna büyük değer veren TVF, son iki Akdeniz Oyunları şampiyonluğu ve FIVB standartlarındaki organizasyonlardaki başarısıyla Plaj Voleyboluna verdiği önemi ortaya koyuyor.
TVF Başkanı Mehmet Akif Üstündağ ve Başkan Vekili Alper Sedat Aslandaş, TVF Plaj ve Kar Voleybolu ekibiyle birlikte plaj voleybolunun gelişimi için durmadan, yorulmadan çalışmaya devam ediyorlar.
TVF’den aldığı güçle yüzlerce Pro Beach Tour etabı, onlarca uluslararası FIVB ve CEV organizasyonuna imza atan Değirmenci, 2016 yılından bu yana CEV Plaj Voleybolu Komisyonu Üyeliği, 2021 yılından beri FIVB Kar Voleybolu Komisyonu üyeliği yaparken, Türkiye’nin ilk Plaj Voleybolu Kitabı’nı da yazdı.
Teknolojik destekli karekod uygulamasıyla konuların dijital ortamda da gösterilebildiği bu kitapta, plaj voleybolunun tarihinden, efsane oyuncularına, organizasyon ve turnuva formatlarından saha kurulumuna, turnuva düzenlemesinden sponsorluk sunumuna kadar birçok bilgi, kaynaklarıyla birlikte okuyucuya sunuluyor.
Plaj voleybolu antrenman teknikleri, stratejiler, antrenörlük, hakemlik, istatistik gibi plaj voleybolu kortundan içeri girdiğiniz anda ihtiyacınız olan tüm bilgileri tek kitapta toplamayı başaran Oğuz Değirmenci, fotoğraf ve şemalarla görsel zenginlik kazandırdığı bu eseri Türk Voleybolu’na armağan etmeyi başardı.
Türkçe baskısı ve İngilizce E-Kitap versiyonu ile geçmişten günümüze plaj voleybolunun tüm emekçilerinin isimlerine yer veren ‘Tüm Yönleriyle Plaj Voleybolu’ kitabı gerçek anlamda bir başvuru kaynağı olmuş. Tavsiye ederim.
Bu arada kitaba önsöz yazan ve eserin voleybola kazandırılması için destek veren Akif Başkan ve Vekili Alper Sedat Bey’e teşekkür etmeyi unutmayalım.
Kalın sağlıcakla.