Aslıhan Sinanoğlu: “Kadın Antrenörler ve Sayılarının Azlığı”
Sitemizin köşe yazarı Aslıhan Sinanoğlu, “Kadın Antrenörler ve Sayılarının Azlığı” başlıklı yazısıyla sizlerle.
“Kadın Antrenörler ve Sayılarının Azlığı”
Kadın voleybol takımlarımızın başarılarını büyük bir zevkle takip ediyoruz aynı zamanda büyük bir gururla destekliyoruz. Kazanılan başarıların Türk kadınının ismini ülkemizin yanı sıra tüm dünyada duyurması bizlere mutluluk veriyor. Tüm bu başarıların oluşmasındaki en büyük etkenlerden biri değerli antrenörlerimizdir.
Antrenör kelimesinin arkasında derin bir bilgi birikimi bulunmaktadır. Antrenör bir kişiyi antrene edebilmenin yanı sıra antrenman bilgisi, anatomi bilgisi, spor fizyolojisi, psikoloji beraberinde teknik ve taktiğinde içinde bulunduğu sabır ile yapılan bir meslektir. İşin özünde çok büyük bir emek ve çok büyük bir sorumluluk vardır.
Kadın sporcuların üzerinde yapılan çalışmalara bakıldığında kadın antrenör olarak eğitim almış veya kadın antrenör adaylarının öz yeterlilik düzeylerinin erkeklere göre daha düşük bulunduğu görülmüştür. Bununla birlikte kadın antrenörlerin veya antrenör adaylarının bireysel antrenörlüğe daha sıcak baktıkları takım sporlarında ise tam tersi bir durum söz konusu olduğu belirlenmiştir. Üniversitelerde kadın antrenör adaylarının uzmanlık alan seçimlerinde takım sporlarından uzaklaşıp bireysel spor dallarına yönelmeleri ayrıca dikkat çeken bir husus.
Sporculuk geçmişinden gelen antrenörlerin strateji oluşturma, teknik öğretim ve karakter oluşturma evrelerinde öz yeterlilik düzeyini doğrudan pozitif yönde etkilediği belirtilmiştir. Yani sporculuk döneminde öğrenilen bilgilerin antrenörlük döneminde karşılaşılabilecek her türlü duruma hazırlıklı olmayı oluşturduğunu işaret etmektedir diyebiliriz. Kısaca üst düzey spor yapmış, büyük başarılara imza atmış ve ardından antrenörlük mesleğini seçen kişilerin bu alanda başarılı olma olasılığı çok yüksektir.
Ülkemizde birçok başarıya imza atmış kadın sporcularımız voleybol içinde kalıp gerek yönetim bazında gerekse farklı alanlarda voleybola hizmet vermeye devam ediyor ve işlerini layıkıyla yapıyorlar. Genel olarak bakıldığında ise neden antrenör olarak görev yapmıyorlar? Voleybol antrenörleri arasındaki kadın sayısı neden bu kadar az?
Kadını her konuda destekleyen, yanında duran bir camia olarak kadın antrenörlere fırsat tanınması, teşvik edilmesi ve onlara güvenilmesi en büyük arzumdur. Her zorlu işin altından başarıyla kalkan Türk kadınının, antrenörlük gibi önemli ve zorlu bir görevin altından da başarıyla kalkacağına canı gönülden inanıyorum. Bu platformda kadın antrenör sayısının artması ve Türk voleyboluna daha çok hizmet etmesi gerektiğini düşünüyorum.
Sevgiyle ve sağlıkla kalın..