Sırma Üç: “Pandemi Döneminde Alt Yapı Çalışmaları”
Sitemizin köşe yazarı Sırma Üç, “Pandemi Döneminde Alt Yapı Çalışmaları” başlıklı yazısıyla sizlerle.
Pandemi Döneminde Alt Yapı Çalışmaları
2020-2021 sezonunun yarısını tamamladığımız bugünlerde voleybol alt yapı çalışmaları nasıl gidiyor? Spor okulları ve gelişim takımları çalışmalarına devam ediyor mu? Önümüzdeki aylarda bizi neler bekliyor? Gelin bu soruların yanıtlarını birlikte bulmaya çalışalım.
Hepimizin bildiği gibi 2020-2021 sezonunda alt yapı müsabakaları hiç oynanmadı, bundan sonra da oynanması beklenmiyor. Dolayısı ile hiç maç yapmadan sezonu kapatmış olacağız. Buna karşılık lig kulüplerinin alt yapı takımları antrenmanlarını belirli bir tempoda sürdürüyor ve takım sporcularını kadrolarında tutmaya devam ediyor.
Voleybol okullarında ve sporcuların ücretli olarak devam ettiği gelişim takımlarında ise yaz aylarında başlayan ve eylül-ekim aylarında hareketlenen çalışmalar, kasım ayı ortasında okulların kapanması ve sokağa çıkma yasaklarının başlaması ile ciddi bir duraklama dönemine girdi.
Halen Türkiye’nin pek çok ilinde spor okulları ve onların devamı niteliğinde olan gelişim takımlarının çalışmaları tamamen durmuş durumda.
Aslında bu kulüplerin ve organizasyonların faaliyetleri mart-haziran arası dönemde olduğu gibi doğrudan ve kesin bir biçimde engellenmiş durumda değil. Tüm spor branşlarında faaliyetler devam edebilir. Ancak hafta sonu sokağa çıkma yasaklarının olması ve 20 yaş altındaki gençlerin ve çocukların hafta içi günlerde sadece 13:00 – 16:00 saatleri arasında sokağa çıkabilir olması nedeniyle faaliyetler aksıyor. Hafta içi günlerde bu saatlerde öğrencilerin uzaktan eğitim dersleri devam ettiği için spor yapma olanağı kalmıyor.
Bu sıkıntılı dönemde faaliyetlerini sürdüren kulüpler ne yapıyor?
- Lisanslı takım sporcuları ile hafta içi günlerde akşam saatlerinde, hatta hafta sonu günlerinde bile antrenman yapabiliyorlar. Hemen belirtelim bu kulüplerin pek çoğu İstanbul kulüpleri.
- Voleybol okulu öğrencileri ile uzaktan eğitim devam ediyor. Uzaktan voleybol eğitimi verirken çocukların ilgisini çekmeye devam edebilen, üstelik velilerinden bunun için ücret talep edebilen kulüplerin sayısı az. Ama böyle kulüpler var ve faaliyetlerini başarıyla devam ettiriyorlar.
Türkiye’nin önemli organizasyonlarından,
- Fabrika Voleybol Okulları bu sezon faaliyetlerine hiç başlamadı, tüm okullar kapalı durumda.
- Vakıfbank voleybol okulları bu sezon faaliyetlerine hiç başlamadı, tüm okullar kapalı durumda.
- Eylül ayında çalışmalarına başlayan Fenerbahçe spor okulları 20 Kasımdan bu yana faaliyetlerini durdurmuş durumda. Benzeri biçimde Galatasaray spor okulları da faaliyetlerine ara vermiş halde.
Halen faaliyetlerini sürdüren en önemli organizasyon Eczacıbaşı Geleceğe Smaç organizasyonu.
2020-2021 sezonunda, bir önceki sezona göre takım sporcularının yaklaşık % 70’ini koruyan, voleybol okullarında ise daha çok öğrenci kaybederek bir önceki sezona göre sadece %20’lik bir grubu tutabilen organizasyon, Türkiye genelinde bugün itibariyle 1000 civarında takım sporcusu ve voleybol okulu öğrencisi ile çalışmalarına devam ediyor.
Salonların kapalı olduğu dönemde uzaktan antrenmanlarını sürdüren ekipler yarıyıl tatilinde çalışmalarını hızlandırmayı ve gelecek sezon için takım seçmelerini başlatmayı hedefliyor.
Voleybol okullarının ve gelişim takımlarının geçirdiği bu “kayıp sezonun” voleybol alt yapılarına etkileri ve spor okullarının geleceğine yönelik yansımaları nasıl olacak?
- 6 yaşından itibaren pek çok öğrenciyi voleybolla tanıştıran ve 10-13 yaş aralığında pek çok sporcu adayını voleybol müsabakalarına katarak bu sporcuların önemli spor kulüpleri ya da Milli Takım antrenörleri tarafından fark edilmesini sağlayan spor okulları 2020-2021 sezonunda durmuş durumda. 2021-2022 sezonu için ise şu anda yorum yapmak çok zor, belirsizlik sürüyor.
- Bunun sonucu olarak 1-2 yaş grubu ile ilgili olarak ciddi bir kayıptan söz edebiliriz.
- Diğer yandan spor okullarının pandemi öncesi döneme dönüşü çok kolay olmayacak. Pandemi öncesinde faaliyet gösteren spor okullarının ve alt yapı kulüplerinin pek çoğu artık finansal olarak da tükenmiş durumda. Bugün spor salonları açılsa ve öğrenciler antrenmanlara dönmek istese bile kulüplerin pek çok kapanmış durumda olacak.
- Belki 2021-2022 sezonundan itibaren TVF’nin bu tür spor okullarını ve kulüplerini daha çok desteklemesi ve özellikle devlet okullarının spor salonlarının kullanımı (hatta belirli koşullarda ücretsiz kullanımı) konusunda katkı sağlaması gerekecek.
Önümüzdeki günlerde Türkiye Voleybol Federasyonu’nun özellikle alt yapı çalışmalarına daha fazla önem ve öncelik vermek, alt yapı organizasyonlarına destek olmak üzere çeşitli projeler üretmesini gönülden diliyorum.